Afsluitkosten en advieskosten – Hypotheek

Hand with a small house and keys. Construction and real estate concept.

Afsluitkosten en advieskosten

Om een hypotheek af te sluiten, heb je eerst een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. Die dient ook een vergoeding te krijgen. Dat ligt per adviseur anders: de een vraagt een uurloon, de ander vraagt een vast bedrag. Eerder werden adviseurs nog beloond door provisie, maar dat is tegenwoordig verboden. De hypotheekadviseur brengt het bedrag direct bij jou in rekening.

Hogere maandlasten

Geld lenen kost geld en moet natuurlijk terugbetaald worden. Dat gebeurt per maand. Als je hypotheek ingaat en je dient terug te betalen: hou dan rekening met hogere maandlasten. Per maand betaal je een deel van het geleende geld terug plus rente. De hoogte van je hypotheek is dus afhankelijk van je inkomen. Kun je hogere maandlasten ophoesten? Dan kun je ook meer geld lenen. Dit komt voorbij in het adviesgesprek, maar je kunt zelf ook alvast een inschatting maken.

Looptijd

De looptijd van een hypotheek geeft aan hoeveel jaar je hebt om de hypotheek terug te betalen aan de geldverstrekker. Dat is voor elke hypotheek anders en hierbij geldt dan ook: hoe langer de looptijd van je hypotheek, hoe lager de maandelijkse lasten zijn. Je kan er tussentijds voor kiezen om deze looptijd naar boven of naar beneden aan te passen. Bij leningen tot 30 jaar kan het zijn dat je de hypotheekrente kan aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit is alleen het geval bij de aankoop, het verbeteren of het verbouwen van je eerste (koop)huis.

Aflossen

Een op het oog goedkope hypotheek kan in werkelijkheid erg duur uitvallen. Als je begint met aflossen denk dan aan beide bedragen die je dient te betalen: het geleende geld én de rente. Betaal je een jaar lang alleen rente en los je niets af dan kan je in de toekomst nog wel eens in de problemen komen. Mocht je te komen overlijden of het huis – om welke redenen dan ook – moet verkopen, dien je alsnog de schuld bij de geldverstrekker af te lossen.