Hypothecaire Lening – Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je hypotheken wilt vergelijken?

De rente staat nu erg laag, tijd dus om je hypotheek over te sluiten. Een lage rente wil echter niet altijd zeggen dat je voordeliger uit bent. Aan een hypotheek zitten ook verschillende voorwaarden vast. Dit verschilt per aanbieder. Waar moet je op letten als je hypotheken wilt vergelijken?

Rentevaste periode

Voor welke periode geldt de rente, ofwel, hoelang staat de rente vast. Geldt de lage rente ook voor bijvoorbeeld tien jaar vast of is de rente dan juist veel hoger? Bedenk voordat je gaat vergelijken hoelang je de rente vast wilt zetten en vergelijk bij verschillende aanbieders dezelfde rentevaste periode.

Flexibiliteit van de hypotheek

Met de flexibiliteit wordt bedoeld of er wijzigingen in de hypotheek aangebracht kunnen worden. Je weet niet hoe je leven er uit zal zien over vijf jaar. Wanneer er iets in je omstandigheden is gewijzigd is het wel prettig als je je hypotheek ook kunt wijzigen.

Boetevrij aflossen

Is het mogelijk om je hypotheek in één keer af te lossen zonder daarvoor een boete te moeten betalen? En als er wel een boete bijkomt, hoe hoog is die dan?

Verhuisregeling

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning, kun je de hypotheek van je oude woning makkelijk meenemen? Op die manier hoef je namelijk niet opnieuw een aanvraag te doen en allerlei kosten te betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Kijk goed of je verplicht bent om bij de geldverstrekker die de lening voor je huis verstrekt ook de overlijdensrisicoverzekering moet nemen. Vergelijk ook de hoogte van de premies. De rente kan bij de ene geldverstrekker laar zijn, maar als de premie van de verzekering hoog is kunnen de totale kosten toch hoger uitpakken.

Overige voorwaarden

Tot slot moet je kijken of er verder geen voorwaarden zijn die ongunstig voor jouw situatie zijn.