Lening afsluiten om te gaan beleggen?

Beleggen begint een nieuwe opmars. Niet alleen financiële experts zetten zich aan tot beleggen, maar ook veel particulieren zetten stappen in beleggen. De reden hiervoor heeft ongetwijfeld te maken met de droevige spaarrentes die banken momenteel geven.
De particuliere belegger is niet altijd even actief. De meeste beleggers zijn passief en kiezen voor een beleggingsfonds. Ze stoppen daar (een groot deel van) hun spaargeld in en hopen dat dit meer wordt. Vaak is het rendement laag, net als het risico, waardoor er meer verdiensten zijn dan wanneer het geld op de bank was blijven staan.
Maar wat nu als je geen spaargeld hebt? En je wel iedereen om je heen ziet gaan beleggen? Dan wil je ook. En het eerste dat mogelijk in je opkomt is om een lening af te sluiten om te kunnen beleggen.
Is dat verstandig?

Lenen om te beleggen

Het is niet gek dat veel mensen een lening afsluiten om ermee te kunnen gaan beleggen. Ze zien hun naaste omgeving immers hetzelfde doen, zij het met eigen vermogen. Wie geen eigen vermogen heeft of maar een klein eigen vermogen, maar wel mee wil doen met de rest, kan niet anders dan geld lenen.
Banken worden overspoeld door aanvragen.
Echter is het niet aan te raden om te gaan beleggen met geleend geld.

Beleggen is risico lopen

Wie belegt loopt risico. Hoe laag het risico ook blijft, risico is niet uit te sluiten. Er hoeft maar iets te gebeuren of een vermogen kan helemaal niks meer waard zijn. Vervelend als dit met je eigen geld gebeurt, maar desastreus wanneer je geld geleend hebt.
Geld lenen om te gaan beleggen is hetzelfde als geld lenen om ermee naar het casino te gaan. Als je het verliest, heb je een groot probleem. En je zou niet de eerste zijn die gaat lenen om een ander gaatje te vullen.
Probeer het dus te vermijden om geld te lenen voor beleggen.

Hoe dan beleggen?

Maar toch wil je beleggen en je hebt geen geld. Er zijn gelukkig alternatieven, die wellicht wat tijd kosten. Maar je kunt al met een klein vermogen beleggen. Je hebt nog geen €1.000 nodig en kunt zelfs – gek gezegd – al met een paar tientjes gaan beleggen.
Spaar dus wekelijks geld uit en wacht tot je een klein vermogen hebt om mee te gaan beleggen. Gebruik een hefboomproduct om meer geld te kunnen beleggen dan je hebt. Op die manier kun je met de anderen meespelen, zonder dat je geld geleend hebt.
Wat je ook kan doen – en wat zeker een aanrader is – is om te gaan oefenen in een zogenaamd demo-account. Je oefent dan de kneepjes van het vak en leert risico’s herkennen en naar je hand te zetten. Op die manier bereid je je goed voor op het moment dat je wel met echt geld gaat beleggen en nemen je kansen op een succesvolle belegging alleen maar meer toe.

Conclusie

Beleggen is helemaal van deze tijd. Het is een item waar veel over gesproken wordt en de kans dat dit te maken heeft met de bedroevend lage rentes op spaartegoeden is groot. Veel mensen willen toch groei zien in hun vermogen en kiezen ervoor om hun geld te investeren. Dit kan passief, door bijvoorbeeld een fonds of een portefeuille te volgen, maar ook actief. Voor beleggen is wel geld nodig. Niet iedereen heeft dat. Het is af te raden om geld te lenen om te gaan beleggen. Spaar liever tot je een klein vermogen hebt en ga een hefboomproduct aan. In de tussentijd is het altijd goed om te oefenen met beleggen middels een zogenaamd demo-account of een gratis te downloaden programma.